Kat gebruikt kattenbak niet

kattenbak gebrukt

Waarom gebruikt mijn kat zijn kattenbak niet?

kattenbak gebruktDe meeste katten leren om een kattenbak te gebruiken door te kijken naar hun moeder als ze nog klein zijn. Maar ook katten die dit nog nooit hebben gezien voelen zich gedwongen om een bak te gebruiken doordat ze willen graven met zand of kattenbakvulling. Helaas zijn er katten die om welke reden dan ook, geen gebruik willen maken van kattenbakken.

Als een kat een kattenbak niet willen gebruik kan het een medisch probleem zijn, menselijke fout, maar het kan ook een gedragsprobleem zijn.

Menselijke fouten kattenbak gebruik

Een nieuwe kat of kitten heeft in het begin vaak een moeilijke tijd om aan te passen aan nieuwe omgeving. Vooral een grote omgeving kan de kat in verwarring brengen. De eigenaar dient de kat dan ook te beperken in zijn of haar ruimte tot aan waar de kattenbak staat. Op deze manier kan de kat deze gemakkelijk vinden.

Een vieze kattenbak.

Als de eigenaar te lang de kattenbak links laat liggen en deze dus niet schoon maakt, kan de kat beslissen om zijn of haar behoefte ergens anders te doen. Kattenbakken moeten dagelijks schoon worden gemaakt of om de twee dagen afhankelijk van de voeding.

iet genoeg kattenbakken.

De regel is een kattenbak per kat en het liefst nog een extra op een andere plek in het huis. Wanneer je dit niet doet loop je de kans dat de kat ergens anders de behoefte gaat doen.

Verkeerde kattenbakvulling.

Katten kunnen kieskeurig zijn wanneer het aankomt op kattenvulling. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten kattenvulling en het kan nodig zijn om verschillende uit te proberen.

Kattenbakvulling

kattenbakvulling kattenbakkenHet kiezen van de juiste kattenbakvulling is erg belangrijk. Het is belangrijk dat de kat zich ermee prettig voelt, maar daarnaast kan het kiezen van de juiste kattenbakvulling vele problemen voorkomen.

erkeerde plek kattenbak

Wanneer de kattenbak naast de wasmachine staat of iets dergelijks kan de kat natuurlijk schikken wanneer deze opeens gaat centrifugeren en besluiten niet meer terug te gaan. Een rustige plek is belangrijk voor de kat.

Een verkeerde kattenbak.

Sommige mensen kiezen graag voor een zelfreinigende kattenbak, maar deze kan de kat afschrikken. Katten hebben over het algemeen de behoefte aan een overdekte kattenbak, maar het kan erg verschillen.

Medische redenen geen kattenbak gebruik

Katten zijn vatbaar voor infecties van de urinewegen en blaasproblemen. Dit kan vaak worden voorkomen door goede kwaliteit voeding. Het kan ook een oorzaak zijn wanneer katten geen regelmatige toegang hebben tot vers water. Infecties kunnen ook worden veroorzaakt door bacteriën.

Katten drinken soms niet zoveel als ze moeten. Dit kun je simpelweg oplossen door bijvoorbeeld wat water toe te voegen aan hun blikkenvoer. Als een kat niet genoeg drinkt kan ontlasting pijnlijk zijn en deze pijn gaan associëren met de kattenbak, waardoor ze stoppen met het gebruik.

Te lang moeten ophouden. Als een kat gedwongen wordt om hun blaas lang vast te houden, kan dit bijdragen tot een probleem. Dit komt vaak voor bij mensen die niet genoeg kattenbakken in huis hebben of een hun naar buiten laten wanneer ze hun behoefte moeten doen.

Wanneer een kat niet gesteriliseerd of gecastreerd is kan het te maken hebben met het markeren van het grondgebied. Dit kan natuurlijk alsnog gedaan worden om het probleem op te lossen.

Wormen. De meeste problemen waarom een kat buiten de kattenbak urineert, zal te maken hebben met wanneer de kat een bloederige diarree of een dunne ontlasting heeft. Dit kan een teken zijn dat de kat last heeft van wormen.

Gedragsredenen waarom geen gebruik kattenbak

Sommige katten zijn meer gespannen dan anderen en kunnen zeer territoriaal worden. Zelfs gesteriliseerde of gecastreerde katten kunnen hier last van hebben. Een dierenarts kan medicatie voorschrijven.

Sommige rassen zijn meer algemeen bekend dat ze problemen hebben met hun kattenbak.

Een kat waarbij niet op jonge leeftijd is geleerd om een kattenbak te gebruiken, kan het gevoel hebben dat deze niet nodig is.